Lederskab    Aktivering    Indlæring    Foder

Apportering:

Det er en øvelse, som Clara og jeg har haft svært ved, og som vi til stadighed træner. Vores problemer skyldes jo selvfølgelig igen mig, men vi lærer da gudskelov hele tiden. Jeg har tidligere haft og har stadig en hund, der elsker at apportere, så derfor var jeg ikke opmærksom på at det kunne blive en øvelse, der skulle volde besvær. Men det skulle jeg snart sande....

Første fejl: Vi startede sent på at øve apportering, da Clara var et år.

Anden fejl: Her startede vi så med at hun skulle lære at holde apportbukken i munden, bare et splitsekund. Problemet var bare at det fandt Clara, da røvsygt, så hun endte op med at dæmpe apportbukken, hver gang jeg tog den frem.

OK, nu måtte vi bare finde en anden måde at gribe det an på, så med hjælp fra dygtige Lene fra Kæledyrskompagniet begyndte vi at lege apporteringen frem, og inddele øvelsen i mange små, som vi trænede allesammen hver for sig. Og med mange andre ting end lige apportbukken. Vi træner også lidt bide trække/leg (hvilket Clara også har skullet lære at syntes om).

SÅDAN GØR VI:

1) Jeg ligger flere forskellige ting ud på gulvet (papirskugler, sokker, pivedyr, pinde, bolde, kuglepenne, telefoner og indimellem apportbukken) så tager Clara dem én efter én og aflevere dem til mig. Til at begynde med vendte jeg siden til Clara og tog tingen straks hun kom med den (selvfølgelig samtidig med at hun fik et stykke af den elskede hamburgerryg). Senere ventede jeg et øjeblik eller gik et par skridt tilbage eller andet for at øge tiden før afleveringen. Nu beder jeg hende også sætte sig eller ligge sig ned, før jeg modtager tingen.

2) Jeg ligger en enkelt ting stille på gulvet og venter dernæst helt stille på at Clara tager den. I starten skubbede jeg lidt til tingen, for at få hende til at tage den.

3) jeg kaster en ting, istedet for at ligge den, og så henter Clara den gladeligt.

4) Vi roser hende ligeledes hver gang hun selv tager initiativ til at tage en ting i munden eller endnu bedre hvis hun kommer med den til os (det gør hun altid nu).

5) Jeg tager én af Claras yndlingsting og opfordrer hende til bide/trække leg, for den vej rundt at få hende til at holde tingen i munden. I starten ville Clara selvfølgelig nødigt være med til det.

6) Jeg tager én af Claras yndlingsting og når hun kommer med den "puffer" jeg hende væk (forsigtigt selvfølgelig). I starten meget forsigtgt og kun én gang.

7) Jeg tager én af Claras yndlingsting , holder den foran hende og hvis jeg gør den spændende ved at lege lidt med, tager hun den og så ; ROS og guf..

Ovenfor er nævnt nogle af de måder vi øver på, men der er flere andre, det vigtige er hele tiden at variere træningen. Og ikke forlange for meget på én gang.

HVOR LANGT ER VI:

Vi er nu nået så langt at Clara rent faktisk KAN udføre en hel apport, men det er kun noget vi gør når Clara er MEGET motiveret, og højst én gang om ugen. For igen det med apportbukken er kun en lille del af et hele. Clara er ved at lære at hente telefonen, når den ringer (også en form for apport, men den er bare indlært på en sjov måde fra starten af).